Defne’deki esnafın en önemli sorunlarından birinin barınma ve işyeri meselesi

Defne’deki esnafın en önemli sorunlarından birinin barınma ve işyeri meselesi

Hatay Son Dakika Yayın: 01 Mart 2025 - Cumartesi - Güncelleme: 01.03.2025 08:55:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Defne Harbiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu olarak yaptığımız değerlendirme toplantısında, Defne’deki esnafın en önemli sorunlarından birinin barınma ve işyeri meselesi olduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda, 2013 yılından bu yana çözüm bekleyen sit alanı koruma planı sorununun esnafımızın karşılaştığı büyük bir engel olduğu belirlenmiştir. Yönetim Kurulumuz, konuyu ele almak üzere şahsımı görevlendirmiş ve Yönetim Kurulu üyelerimizin ile Başkanımızın değerli destekleri sayesinde süreç başarılı bir şekilde ilerlemiştir.

Sorunun çözümü için, daha önce tanıdığım Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki ile bizzat iletişime geçtim. Sayın Bakan, konunun hızla ele alınması için Bakan Yardımcısı Sayın Vedat Gürgen ile irtibat kurmamı sağladı ve sürecin acilen çözüme kavuşturulması yönünde talimat verdi. Bu vesileyle süreç hızlı bir şekilde başlatılmış oldu. Bakan Yardımcımız Sayın Vedat Gürgen, ertesi gün Defne Belediyesi ile görüşerek sürecin hızlanmasını sağladı ve bazı bürokratik engellerin kaldırılması için gerekli adımları attı.

Ancak sürecin yalnızca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile sınırlı olmadığı, yetkinin aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda da bulunduğu tespit edildi. Bunun üzerine, Turizm Bakanlığı’ndan yetkili bir isimle iletişime geçerek konuyu Bakan Yardımcısı Sayın Gökhan Yazgı ve Anıtlar Kurulu Genel Müdürü Sayın Ebru Yolzor Hanımefendi ile paylaştım. Her iki isim de sürecin hızlanması adına önemli katkılar sundular. Süreç boyunca Bakan ve Bakan Yardımcıları gece gündüz demeden bizimle iletişim halinde kalarak karşılaştığımız tüm sorunların çözümüne destek oldular.

Gelinen noktada, Defne sit alanına dair imar durumu yapılan toplantıda %30 oranında onay almıştır. Süreç, Defne Belediye Meclisi’ne sunulmuş ve Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanmıştır. Meclis onayları tamamlanmış olup, 11 Şubat 2025 tarihinden itibaren Defne Belediyesi tarafından askıya çıkarılmıştır.

Bu önemli süreçte desteklerini esirgemeyen:

Hatay Valisi Sayın Mustafa Masatlı’ya, Cumhurbaşkanı Danışmanı Sayın Mustafa Akış’a, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Eski Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’ye,

  Bakan Yardımcısı Sayın Vedat Gürgen’e, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın     

 Gökhan Yazgı’ya, Genel Müdür Sayın Ebru Yolzor Hanımefendi’ye, Turizm     

 Bakanlığı’nda görevli Sayın Yeter Boyraz Hanımefendi’ye, Hatay Anıtlar Kurulu Müdürü Sayın Mahmut Aydın ve çalışma arkadaşlarına, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Öntürk’e, Meclis Komisyon Başkanı Sayın Armağan Bey’e,

Konuyla ilgili TBMM’de soru önergesi veren İYİ Parti Meclis Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Sayın S. Buğra Kavuncu’ya, Defne Belediye Başkanı Sayın Halil İbrahim Özgün’e, Komisyon Başkanı Necmettin Alkan ve komisyon üyelerine,

Sürecin başından beri yanımızda olan Defne Harbiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Sayın Murat Karataş ve Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür ederiz.

Defne esnaf sanatkârlar odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Aslanyürek

aslanyürek ayrıca ekledi 

Hatay Defne İlçesi'nde 3. derece arkeolojik sit alanı için hazırlanan koruma planı Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmış ve imar durumu %30’a revize edilmiştir. Süreç, Defne Belediyesi’nde askıya çıkmıştır. Ancak, askıya çıkma süreci ve ardından gelen itiraz, imar çapı başvurusu, müze sondajı, zemin etüdü gibi aşamalar ciddi zaman kaybına yol açacaktır.

Öte yandan, depremzedelerin yerinde dönüşüm kapsamında hibe ve kredi desteklerinden yararlanabilmeleri için en geç 30 Haziran 2025 tarihine kadar başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu süreç, Defne’deki depremzedeler için büyük bir mağduriyet yaratabilir.

Bu nedenle, imar sürecinin hızlandırılması, belirli muafiyetler getirilmesi veya ruhsatlandırma işlemlerinin ayrı bir prosedür ile ele alınması talep edilmektedir. Özellikle sit alanı statüsü göz önünde bulundurularak sürenin yetersizliği nedeniyle ek düzenlemelerin değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bu durumda da Defne Belediyesinin askı süreci sonunda itirazlara ve yerinde dönüşüm başvurularına inşaat ruhsatlarına daha hızlı cevap verebilmesi için insan kaynaklarına ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu konu diğer kurumları da kapsamaktadır. Bu durum hızlı çözüme ulaşmazsa Sit alanında yaşayan depremzedeleri daha da mağdur eder.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.